Ha szóba kerül Magyarország, ki ne hallott volna a térség egyik legismertebb ételéről, a gulyásról? Ez a laktató, gazdag ízélményt kínáló leves a magyar konyha nélkülözhetetlen alappillére, és sok család heti szinten készíti.
A magyar gulyás története
Mégis hogyan alakult ki az étel és miként tett szert ekkora népszerűségre az országban?
A gulyásleves eredetét a történészek A 17-18. századra vezetik vissza, amikor elsősorban az alföldi pásztorok egyik gyakran fogyasztott étele volt. Köszönhetően a magyar állattartás és tenyésztés sajátosságainak, a hús alapját a marha adta, de a bárányok fogyasztása is egyre gyakoribb lett. Legelőször a 18. század vége felé bukkant fel a gulyás, mint kifejezés a magyar nyelvű forrásokban: ezekből kiderül, hogy nem csak a parasztság körében volt közkedvelt étel, de a katonák is előszeretettel fogyasztották. Egyszerűségéből adódóan szerényebb életkörülmények között is könnyen elkészíthető volt, rendkívül finom íze miatt pedig hamar elterjedt a nemesi rétegek körében is.
A 19. századtól kezdve a gulyás népszerűsége folyamatosan nőtt: megjelent szakácskönyvekben, hivatalosan is bekerült a szótárakba, illetve a különféle vendéglőkben is elterjedt. A gulyás egészen napjainkig egy közkedvelt étel, amely az összes magyar vendéglő étlapján megtalálható különböző változatokban.
Érdekességek a gulyásról
Bár az étel elkészítésére a 17-18. századra vezethető vissza, a gulyás kifejezés jóval régebbi, feltehetőleg az Árpád-kor idejére tehető. Ennek az az oka, hogy a gulyás nem csak egy étel neve, hanem egyben a magyar birkapásztort is így hívják.
Feltehetőleg ebből ered az étel elnevezése, amely a parasztság körében volt először közkedvelt. A gulyás többféleképpen is készíthető, többek között rizzsel és tejföllel, tésztával vagy akár tetszés szerinti zöldségkeverékekkel.
3 fantasztikus gulyás recept
Bár a gulyás kifejezés hallatán elsőre csak egyetlen receptre gondolhatnánk, ennek az ételnek számos különféle variációja létezik. Ismerj meg három felejthetetlen gulyás receptet!
Bográcsgulyás
A bográcsgulyás különlegessége, hogy szabad ég alatt, tűzön, úgynevezett bográcsban készítik, amely egy mély főzőedény. Ennek a változatnak két kiemelt összetevője van: a fokhagyma és a paradicsom. Természetesen nem hiányozhat belőle a klasszikus magyar paprika sem, amely a szép piros színért és a jellegzetes fűszeres ízért felel.
Szegedi gulyás
A szegedi gulyás szinte teljesen megegyezik a klasszikus gulyással, azzal a különbséggel, hogy itt nagy szerepet kapnak a különféle zöldségek, valamint a csipetke, amely egy tradicionális, főként levesekben használt magyar tésztaféle.
Szerb gulyás
A gulyást nem csak Magyarországon készítik, és ennek tökéletes példája az úgynevezett szerb gulyás. Legfőbb különlegessége, hogy kelkáposztát is adnak hozzá, valamint majoránnával ízesítik, rendkívül különleges ízt kölcsönözve a gulyásnak ezzel.